امروز جمعه 02 آذر 1403
بر اساس ماده 23 قانون حمایت حقوق مولفان، کلیه آثار ارائه شده در سایت با مجوز از صاحب امتیاز اثر می باشد. تمام کالاها و خدمات این سایت بدون احتساب مالیات می باشد.
بسیاری از معلمان و حتی مدیران مدارس از دانشآموزانی که به اعتقاد آنها شلوغ هستند و رفتارهای نا خواسته و نامناسبی از خود بروز میدهند و به این ترتیب نظم و انضباط مدرسه و کلاس درس را دچار اخلال می کنند گله دارند. هر کدام از این افراد واکنشهای متفاوتی در مقابل این نوع دانشآموزان از خود نشان میدهند و تصمیم گیریهای آنان در این زمینه هم متفاوت است. معمولترین و آشکارترین این تصمیمگیریها برای کاهش یا از بین رفتن بینظمی، گرفتن تعهد کتبی از دانشآموزان و در صورت تکرار از والدین آنان، تهدید به تنبیه و حتی عملی کردن آن و در نهایت اخراج موقتی از کلاس و مدرسه است.
علل و عوامل بینظمی دانشآموزان
الف) علل مربوط به دانشآموزان (ویژگیهای فردی)؛
ب) عوامل مربوط به معلم؛
ج) عوامل مربوط به فضای مدرسه، کلاس درس و کارکنان ستا دی مدرسه؛
د) ویژگیهای خانوادگی دانشآموزان؛
و) عوامل اجتماعی.
نظم و انضباط تعاریف متعد دی دارد. عدهای کنترل رفتا ر فرا گیر ند گان و تسلط بر عوامل رفتاری آنان را انضباط مینا مند. برخی دیگر معتقد ند نظم و انضباط شامل هر نوع سازماندهی در محیط مدرسه و کلاس است، به نحوی که سبب افزایش یاد گیری شود. لوفرانسوا (1991) معتقد است «انضباط» به آن دسته از اعمال معلم اطلاق میشود که مانع سرزدن رفتارها یی از دانشآموز است که فعالیت کلاسی را مختل یا تهدید به اخلال میکنند.
بروز رفتارهایی از دانشآموزان که انضباط کلاس را مختل میکنند، تنها به معلم وکلاس درس مربوط نیستند، بلکه همان طور که قبلا گفته شد علل دیگری نظیر عوامل آموزشگاهی، خانوادگی، اجتماعی و...وجود دارند که به طور مستقیم یا غیر مستقیم زمینه را برای بروز رفتارهای مخرب دانشآموزان فراهم میکنند. بنابر این، برای برقراری انضباط در کلاس درس و ادارهی آن، معلمان باید قبل از برقراری نظم و انضباط اقدامات لازم را برای پیشگیری از رفتارهای نا مناسب دانشآموزان را به کار گیرند؛ زیرا پیشگیری مهمتر از درمان است.
الف) علل مربوط به دانشآموزان
گاهی علل بینظمی در کلاس ناشی از خود دانشآموز است. برخی از این علتها عبارت است از:
1) ناراحتیهای جسمی، روحی و روانی؛
2) نداشتن علاقه و انگیزه؛
3) سر در گم بودن و بیاعتنایی به انتظارات معلم و قوانین و مقررات مدرسه و کلاس درس؛
4) نداشتن برنا مهی مشخص مطالعه؛
5) کم خوابی و خستگی مفرط؛
6) انجام دادن تکالیف خود؛
7) تغذیهی نا مناسب؛
8) ناامیدی به آینده؛
9) استقلال طلبی و مقابله با اقتدار معلم.
از بین بردن یا کاهش عوامل بینظمی، در درجهی اول مستلزم همکاری و هماهنگی میان خانه و مدرسه است، و روشن است که معلمان و اولیای مدرسه به تنهایی و بدون همکاری والدین کاری از پیش نخواهند برد. بنابر این، در نظام آموزشوپرورش بزای برقراری ارتباط میان خانه و مدرسه نهاد مستقلی به نام انجمن اولیا و مربیان به وجود آمده است که این نهاد در هر مدرسهای برای آگاهی والدین از مراحل رشد فرزندان خود در سنین متفاوت و آگاه کردن آنها از این مسائل فعالیت میکند.
-توجه والدین به وضعیت جسمی و روحی فرزندان خود؛
- ایجاد شرایط، موقعیت و امکانات مورد نیاز برای پیشرفت تحصیلی فرزندان خود؛
- تشویق مادی و معنوی و تقویت اعتماد به نفس آنها؛
- پذیرش وضعیت خاص فرزندان خود و مقایسه نکردن آنها با افراد دیگر؛
-تبعیض قایل نشدن بین آنها؛
تهیهی میز و صندلی، اتاق مطالعه، وسایل مورد نیاز، رعایت سکوت هنگام مطالعه؛
-کمک به آنها در تهیه و اجرای برنامهی مطالعه؛
-تشویق آنها به ورزش و تفریحات سالم و تنظیم خواب و استراحت آنها؛
-داشتن برنامهی تغذیهی مناسب، کمک به آنها در انتخاب دوستان مناسب؛
-آگاه کردن فرزندان از وظایف خود در مدرسه و خانه، رعایت حقوق معلمان و کمک به دوستان و هم کلاسان خود؛
و در نهایت تشویق آنها به رعایت نظم و انضباط در مدرسه و کلاس درس، اغلب، والدین علاقه مندند که بدانند در طول سال تحصیلی، در خصوص امور تحصیلی و حتی تربیتی فرزندان خود، چه وظیفهای به عهده دارند و چه کمکهایی سبب پیشرفت تحصیلی فرزندانشان میشود. آگاهی از این مسائل، مستلزم ارتباط مستمر با مدرسه است.
ب) علل مربوط به معلم
1)فقدان آمادگی جسمی، روحی و روانی معلم؛
2) نا مناسب بودن وضعیت ظاهری معلم؛
3) نا آگاهی از روشهای جدید تدریس و استفادهی مکرر از روشهای سنتی؛
4) بیعلاقه بودن به شغل معلمی؛
5) ناتوانی در برقراری ارتباط مطلوب با دانشآموزان؛
6) رعایت نکردن عدالت آموزشی (تبعیض بین دانشآموزان)؛
7) نا مناسب و نارسا نا بودن صدای معلم؛
8) نداشتن طرح درس؛
9) بیتوجهی به نیازهای دانشآموزان؛
10) فعال بوذدن معلم و منفعل بودن دانشآموزان؛
11) استفادهی نا مناسب از تشویق و تنبیه؛
12) بیحوصلگی و نداشتن صبر و بردباری و سعهی صدر؛
13) بینظمی معلم (نظیر دیر آمدن به کلاس و ترک زود هنگام آن
14) تسلط نداشتن به موضوع مورد یادگیری؛
15) نداشتن روحیهی انتقاد پذیری و خودداری از پاسخ گوئی به سوالهای دانشآموزان؛
16) مبهم بودن انتظارات و توقعات معلم از دانشآموزان؛
17) بروز رفتارها و حرکات نا مناسب معلم در کلاس؛
18) تحقیر و تمسخر دانشآموزان؛
19) بیتوجهی به مسائل و مشکلات دانشآموزان؛
20) نا آگاهی از روشهای اصلاح و تغییر رفتار.
علاوه بر اینها، شخصیت معلم نیز ممکن است نقش عمدهای در بینظمی و یا برقراری نظم و انضباط کلاس داشته باشد. چنانچه برخی از روان شنا سا ن معتقدند، در جایی که دانشآموزان معلم خود را از صمیم قلب دوست دارند، بیانضباطی وجود نخواهد داشت.
ج) علل مربوط به کلاس درس
وضعیت فیزیکی کلاس، نظافت و پاکیزگی، بر خورداری از نور و هوای مناسب، میز و صندلی راحت و کافی، تخته و وسایل سرمایشی یا گرمایشی مناسب نقش انکارناپذیری در ایجاد نظم و انضباط کلاس دارند. مارلند (1975) در اهمیت محیط کلاس میگوید: تأثیر فیزیکی کلاس میتواند کمک یا مانعی در آموزش باشد و بخشی از هنر کلاس داری استفادهی مناسب از فضای کلاس است. علاوه بر عوامل مربوط به کلاس درس، میتوان به مدیریت مدرسه (کارکنان اداری مدرسه) و محیط مدرسه اشاره کرد. تعویض مکرر برنامهی کلاسی، برخورد نا مناسب دست اندرکاران ستادی مدرسه با دانشآموزان، یکنواخت بودن بر نامههای صبحگاهی یا عصر گاهی مدرسه، بیتوجهی به خواستهها و انتظارات معقول دانشآموزان، کمبود امکانات ورزشی و نامناسب بودن فضای مدرسه و..... شرایط و موقعیت را برای بروز رفتارهای نا مطلوب دانشآموزان فراهم میکند.
د) علل مربوط به خانواده
صاحبنظران روانشناسی و علوم تربیتی یکی از مهمترین نهادهای مو ثر
در تربیت و رفتار آدمی را سازمان خانواده میدانند؛ زیرا محیط خانواده اولین و بادوامترین عامل در تکوین شخصیت کودکان و نوجوانان و زمینهساز رشد جسمانی، اخلاقی، عقلانی و عاطفی آنان است. بنابر این، دانشآموزان ابتدا راه و رسم زندگی و رفتارهای مطلوب و نا مطلوب را با تقلید از رفتار والدین خود فرا میگیرند و آنچه را در خانواده یاد می گیرند در مدرسه بروز میدهند.
اختلافات و کشمکشهای مکرر والدین، بینظمی در خانواده، و.... تأثیر نامطلوبی بر رفتارهای دانشآموزان دارد. این عوامل زمینهی لازم برای بروز رفتارهای مخرب دانشآموزان در کلاس درس فراهم می کنند و بدین طریق نظم و انضباط کلاس درس را به هم میزنند.
و) علل مربوط به عوامل اجتماعی
هر چند عوامل اجتماعی به طور مستقیم در ایجاد نظم و انضباط و یا بینظمی دانشآموزان تأثیر ندارند، اما به طور غیر مستقیم تأثیر شگرفی بر رفتارهای دانشآموزان دارند. این تأثیرات را میتوان در شکلهای گوناگون چون؛ محتوای موضوعات درسی، هنجارها، قواعد و الگوهای رفتاری افراد، نگرشها و عقاید دانشآموزان، سرعت تغییرات زیاد و فشارهای متعدد اجتماعی و امثال آنها مطالعه کرد.
عواملی چون بیکاری تحصیل کردهها، نگرش منفی مردم به تحصیل و...موجب یأس و ناامیدی دانشآموزان میشود و زمینه را برای بروز رفتارهای نامناسب آنان فراهم میکند.
تاریخ: دوشنبه , 18 دی 1402 (10:19)