امروز پنجشنبه 13 اردیبهشت 1403

آسیب های آلودگی هوا بر سلامت روان

0
آلودگی هوا مشکلاتی مثل نفس تنگی، بیماری آسم، خس خس کردن سینه، بیماری های قلبی و عروقی ایجاد می کند، ولی باید گفت که آلودگی هوا تنها بر سلامت جسم تاثیرگذار نیست. آلودگی هوا علاوه بر سلامت جسم، سلامت روان تحت تأثیر قرار می دهد.
یکی از اثرهای آلودگی هوا کم بود اکسیژن است که سبب کم حوصلگی و عدم کنترل غضب می شود همچنین آلودگی هوا با کاهش انرژی و ایجاد خواب الودگی می تواند سبب پرخاشگری اشخاص شود.

اختلالاتی مثل پرخاشگری وافسردگی، اختلال در تمرکز و کند شدن عملکرد ذهنی در نتیجه کاهش اکسیژن رسانی به مغز اتفاق می افتد که تمامی این عوامل باعث بوجود آمدن مشکل در موقعیت های اجتماعی و شغلی می شوند.

اثرات آلودگی هوا
آلودگی هوا با تغییرات رفتاری رابطه دارد، چرا‌که باعث سپری کردن زمان کم تری در محیط باز و سبک زندگی بی تحرک تر می شود که می تواند بر پریشانی روانی یا انزوای اجتماعی تأثیر گذارد.به علت کاهش اکسیژن در مغز و کاهش انرژی، اشخاص باید فعالیت هایی که در تمرکز تاثیرگذار است را افزایش دهند، بازی هایی مثل منچ، پازل، بازی های فکری و... انجام دهند؛ همچنین ساعت استراحت و خواب خویش را تنظیم کنند و از دستگاه های بخور در منزل یا محل کارشان استفاده کنند.

درمان مطلق برای این مسأله نداریم، اشخاص در شهر کم تر تردد داشته باشند و بیشتر دور هم جمع شوند تا اضطرابی که به سبب افزایش آلاینده هوا در اشخاص ایجاد شده کاهش یابد.
تأثیر منفی آلودگی هوا بر شخصیت اشخاص
آلودگی هوا تأثیر فراوانی در شخصیت اشخاص دارد و می تواند یک شخص برونگرا را به یک شخص درونگرا تبدیل کند. اشخاص افسرده مدام زندگی را غبار آلوده می بینند و مثل گذشته اشان نمی توانند اجتماعی و سر زنده باشند. کاهش اکسیژن به دلیل هوای آلوده اختلال در عملکرد مغز ایجاد می کند به طوریکه شخص با از دست دادن مهارت های اجتماعی خویش دائم دچار فراموشی می شود و در سنین سالخوردگی و میان سالی دچار بیماری آلزایمر می گردد.

افسردگی بیشتر افسرده ها با آلودگی هوا
آلودگی هوا سبب تضعیف قدرت تصمیم گیری اشخاص افسرده می شود ودر نتیجه افسردگی شخص را تشدید می کند و شخص حس بی انرژی بودن، کم حوصله و خسته بودن می کند. آلودگی هوا اوضاع اشخاص مضطرب و افسرده را خطرناک تر می کند، به طوریکه شخص علاوه بر اضطراب دچار تپش قلب و نفس تنگی هم خواهند گردید.

آلودگی هوا تأثیر منفی بر علایم بیماران وسواس دارند و سبب می شود آنها دچار نگرانی های مضاعفی شوند و همواره حس بیماری کنند و به بیماری دیگری به اسم«خود بیمارانگاری» هم دچار شوند.

استرس، زودرنجی، تندخویی و پرخاشگری و همینطور افسردگی از جمله اسیب های روحی – روانی ناشی از آلودگی هوا شمرده می شود.

تنفس کنندگان این هوا بر اثر جزیی ترین فشارها در محیط اجتماعی عکس العمل نشان می دهند؛ این امر که بدون تردید سازگاری های اجتماعی را تحت‌تأثیر قرار می دهد؛ برقراری روابط اجتماعی و دوست یابی را هم با اشکال روبرو می کند.

تاثیر آلودگی هوا بر خودبیمار انگاری
آلودگی هوا روی افردی که دچار اختلال خودبیمار انگاری هستند تأثیر منفی می گذارد. افردی که دچار اختلال خودبیمار انگاری هستند در روزهایی که هوا آلوده تر است حس می کنند که دچار ایست قلبی خواهند شد یا دچار سرطان و بیماری هایی مثل این ها شده اند. گزارش های بسیاری نشان می دهند که مراجعه ی این گروه از مردم به بیمارستان ها به علت چنین شرایطی افزایش می یابد.

این آسیب ها در فصل زمستان با افزایش آلودگی هوا تشدید هم می شود.
راهکارهایی برای کاهش اثرات روانی آلودگی هوا
به علت کاهش اکسیژن در مغز و کاهش انرژی، اشخاص باید فعالیت هایی که در تمرکز تاثیرگذار است را افزایش دهند، بازی هایی مثل منچ، پازل، بازی های فکری و... انجام دهند؛ همینطور ساعت استراحت و خواب خویش را تنظیم کنند و از دستگاه های بخور در منزل یا محل کارشان استفاده کنند.

درمان مطلق برای این مسأله نداریم، اشخاص در شهر کم تر تردد داشته باشند و بیشتر دور هم جمع شوند تا اضطرابی که به سبب افزایش آلاینده هوا در اشخاص ایجاد شده کاهش یابد.

آلودگی هوا چالشی است که سلامت جسم و روان ما را در سرتاسر دنیا تهدید می کند. گام اول را همیشه دولت ها بر می دارند و سعی می کنند که به بهبود وضعیت هوا و کاهش آلودگی کمک کنند. ما هم بعنوان شهروند باید در بهبود شرایط هوا نقشی داشته باشیم. برای جلوگیری از عصبانی شدن و کاهش تنش پیشنهاد می کنم از رانندگی در روزهایی که هوا آلوده است تا جایی که می شود پرهیز کنید.

از اتوبوس و مترو برای جابجایی بهره بگیرید. عوامل استرس زا را از خویش دور کنید. به ورزش بپردازید. از تنهایی بپرهیزید و در کنار خانواده و دوستانتان باشید تا از بروز افسردگی پیش‌گیری کنید. نگذارید بچه ها در روزهایی که هوا در شرایط پرخطر است از منزل بیرون بروند.

مادران حامله هم نباید در روزهایی که هوا آلوده است از منزل بیرون بروند زیرا خطر اسیب به خود و فرزندشان افزایش می یابد. سفر کردن به جاهایی که دارای هوایی پاک دارند یکی از سفارش هایی است که باید آنرا جدّی بگیرید. درصورتی که در خانواده یا دوستانتان کسی دچار اختلال خودبیمار انگاری است وی را نزد یک روانشناس ببرید تا از کمک و راهنماییش برخوردار شوید.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی مرکز مشاوره اعصاب و روان مشهد

تبلیغات متنی