امروز جمعه 02 آذر 1403
بر اساس ماده 23 قانون حمایت حقوق مولفان، کلیه آثار ارائه شده در سایت با مجوز از صاحب امتیاز اثر می باشد. تمام کالاها و خدمات این سایت بدون احتساب مالیات می باشد.
آموزش پیش دبستانی
ساختار آموزشی
آموزش پیش دبستانی جریان قانونمند و هدف داری از آموزش است که کودکان گروه های سنی 0 تا 72 ماهگی را براساس خصوصیات و سطح پیشرفتشان با فراهم نمودن محیطی سرشار از انگیزه پوشش میدهد. در این جریان پیشرفت فیزیکی، عقلانی، روحی و اجتماعی کودکان به بهترین وجه در مسیر ارزشهای فرهنگی جامعه هدایت میشود.مقطع پیش دبستانی، مرحله ای است که پیشرفت کودک بسیار سریع است. آموزش فراهم شده در این دوران بر روند پیشرفت کودک در سالهای آتی تأثیر بسیار دارد.
تحقیقات درازمدت نشان می دهد که قسمت اعظم نگرشهای مکسوبه دوران کودکی، شخصیت،دیدگاهها، عادات، اعتقادات و سیستم ارزشی شخصی را در سالهای بزرگسالی وی شکل میدهد.
کودک که در ارتباط شدید روحی در مرحله بعد از تولد با اعضاء خانواده است، حدود سه سالگی برای بودن با دیگر همسالان و بازی با آنها احساس نیاز میکند.گروههای همسال محیطی را برای کودک فراهم میکنند که در آن خود را بشناسد. کودک از طریق این محلهای بازی میآموزد که پذیرفته شود، با دیگران شریک شود، از حقوق خود دفاع کند و به دیگران احترام بگذارد. بنابراین کودک از دنیای خود محور به مرحله احساس اجتماعی قدم میگذارد. در کشور ترکیه نیز این نوع از آموزش بعنوان یکی از شاخه های الحاقی نظام آموزشی عمومی مطرح می باشد.اکثر اینگونه مدارس بطور خصوصی اداره می شوند.هرچند که برخی به دولت وابسته هستند. عمده این مدارس در شهرهای بزرگ فعالیت داشته و نیازهای مادران شاغل را بر طرف می کنند.
ساختار آموزش پیش دبستانی
اهداف دراز مدت آموزشی
از جمله اهداف دراز مدت آموزش پیش دبستانی در راستای اصول اساسی آموزش ملی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1 حصول اطمینان از پیشرفت فیزیکی،عقلانی و روحی کودکان و اطمینان از اینکه آنها عادتهای مورد نیاز را کسب کردهاند
2 ایجاد آمادگی در کودکان برای ورود به مقطع آموزش ابتدایی
3 ایجاد محیطی امن برای کودکانی که از خانوادههایی با شرایط نا مساعد آمدهاند
4-حصول اطمینان از اینکه کودکان زبان ترکی را خوب صحبت میکنند
اهداف کوتاه مدت آموزشی
از جمله اهداف کوتاه مدت آموزش پیش دبستانی در راستای اصول اساسی آموزش ملی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1- فراهم نمودن محیطی مناسب در جهت پیشرفت کودکان و تقویت توانائیها و قابلیتهای فیزیکی عقلانی، زبانی، روحی و اجتماعی آنان
2- در نظر گرفتن گروه های مختلف سنی کودکان، علائق و نیازهایشان در راستای امکانات موجود در مدرسه و محیط اطراف آن
3- در نظر گرفتن امکانات موجود در محیط اطراف
4- پیشبردآموزش پیش دبستانی بهگونه ای که ازکیفیتهای لازم برای ایجاد احساس عشق، احترام، مسئولیت و اتحاد در کودکان برخوردار باشد.
5- تأکید بر تکلم مناسب کودکان به زبان ترکی
6- ایجاد احساس وابستگی عاطفی به سرزمین مادری،ملت ترکیه، پرچم ترکیه، آتاتورک، عشق به خانواده و انسانها و حصول اطمینان از وفاداری آنان به ارزشهای اخلاقی
7- تأکید داشتن براینکه کودکان از طریق تجربه ارزشها را کسب کنند.
8- برخورداری کودکان از حقوق مساوی، با درنظرگرفتن تفاوتهای شخصی، نشان دادن علایق، عشق و احساس، بدون تبعیض و عدم تنبیه آنان.
9- ایجاد و گسترش ارزشهای اجتماعی– فرهنگی در کودکان.
10- عدم اعمال فشار و محدودیت برکودکان درانجام فعالیتهای آموزشی که باعث خدشه دار شدن شخصیت آنها شود و داشتن رفتاری همراه با عشق و احساس.
11- اطمینان از اینکه کودکان درمورد موضوعات محیطی مانند تمیز و مرتب بودن محیط و ساختن محیطی سالم، آگاه و حساس باشند.
12- راهم نمودن آموزش از طریق همکاری کادر مدارس و اولیاء.
13- افزایش نرخ ثبت نامی مراکز آموزش پیش دبستانی
به طورکلی می توان گفت که هدف مقطع کمک به رشد صحیح جسمی، روحی، روانی، عاطفی و اجتماعی کودکان است. گفتنی است که گذراندن مقطع آموزش پیش دبستانی در ترکیه اجباری نمی باشد.
هدف از برنامه آموزشی مهدهای کودک مراقبت و تغذیه صحیح کودکان و رشد جسمی و روحی آنان است. هدف از برنامه آموزشی کودکستانها آموزش موضوعی نیست، ولی کودکان زبان ترکی تمرین می کنند، برای خواندن و نوشتن آماده می شوند، آموزشهای بهداشتی و محیط زیستی می بینند و برای دوره بعد آموزشی مهیا می شوند. به عبارت دیگر می توان گفت که هدف از کلاسهای پیش دبستانی تشویق و آماده سازی کودکان رده های سنی 5 تا 6 سال برای ورود به دوره اجباری دبستان است.
پروژههای آموزشی
از جمله مهمترین پروزه های آموزشی مراکز پیش دبستانی کشور ترکیه می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1- پروژه آموزش و پیشرفت کودکان طی سالهای اولیه کودکی
این پروژه از طریق برنامه انتقالی1991 – 1995–1996در همکاری بین دولت ترکیه و سازمان یونیسف به منظور بهبود استاندارد زندگی کودکان و در جواب به اصل اولویت دهی به کودکان به اجرا در آمده است. عمده تاکید پروزه فوق بر پاسخگویی به احتیاجات مربوط به رشد کودکان پیش دبستانی و شرکت مؤثر خانواده و جامعه و گسترش و تداوم آموزش پیش دبستانی است.
بنا برطرح مذکور، برنامه آموزش نوزادان رده های سنی0تا 36ماهه، برنامه آموزش کودکان37تا60 ماهه در مهدهای کودک و برنامه آموزش پیش دبستانی(آمادگی) برای کودکان61 تا 72 ماهه طرح و ارائه شده است. علاوه بر این نوارهای آموزشی ویدئویی(تصویری) برای اولیایی که فرزندشان در گروه سنی0تا 3 سالگی و 3 تا5 و 5 تا 7سالگی قرار دارند، تهیه و با هدف ترویج فعالیتهایی برای آموزش و پرورش کودکان سراسر جامعه از طریق کانالهای عمومی تلویزیون در اختیار عموم است. نوارهای فوق مطالب زیر را پوشش میدهند:
خود آگاهی
مهارتهای روانی- حرکتی
نگهداری از خود
خصوصیات روحی
مهارتهای اجتماعی
مهارتهای زبانی
حس زیبائی شناختی و خلاقیت
-از جمله دستاوردهای پروژه آموزش و پیشرفت کودکان طی سالهای اولیه کودکی می توان به تاسیس مرکز آموزش پیش دبستانی چند منظوره در سال 1995 دراستانبول اشاره نمود. این مرکز با حمایت مشاورهای هیئت علمی دانشکده آموزش پیش دبستانی در دانشگاه «مارمارا» به منظور گسترش خدمات آموزش پیش دبستانی و توسعه مدلهای اقتصادیتر در دستیابی کودکان و خانوادهها به امکانات آموزش پیش دبستانی تأسیس شد. مرکزفوق اهداف مشخص زیر را دنبال میکند:
- گسترش آموزش پیش دبستانی
- افزایش کیفیت برنامههای آموزش پیش دبستانی
- هدف گرفتن کودکانی با موقعیت اجتماعی – اقتصادی نامساعد
- فراهم نمودن مراکز روزانه نگهداری از کودکان مادران کارمند و آموزش آنان
در راستای این اهداف بررسی و ارزیابی احتیاجات کودکان به وسیله بخش آموزش اولیه کودکان دانشگاه مارمارا در 875 خانه صورت گرفت، تا اساس کار پیریزی شود.
براین اساس یک مغازه اسباب بازی ساخته شد تا اسباب بازیهای ارزان قیمت از مواد اضافی بسازد. یک اتوبوس و مینی بوس اهدایی به مرکز تغییر صورت یافت تا بهعنوان کلاسهای پیش دبستانی متحرک از آن استفاده شود تا این خدمات را برای بچههایی که نمیتواند آموزش کلاسیک داشته باشند، فراهم کند. هدف اصلی تشکیل چنین مراکزی، آموزش کودکان در مؤسسات آموزش پیش دبستانی و بالا بردن میزان ثبت نام و حصول اطمینان از اینکه کودکان گروه های سنی6-5 سال که ازخدمات آموزش پیش دبستانی بهره مند نبوده و در موقعیت خانوادگی نا مساعد زندگی میکنند بتوانند بهصورت رایگان از خدمات آموزش پیش دبستانی در نزدیکترین محل به زندگی خود استفاده کنند.
به طور کلی می توان گفت که پروژه فوق طی سالهای تحصیلی 1993 تا 1996 اجرا شده و آموزش پیش دبستانی رایگان را برای 41628 کودک در 2165 کلاس تازه تأسیس پیش دبستانی فراهم نموده و در این راه از2400 معلم بهکار گرفته شد.
2- پروژه تحقیق، توسعه و تهیه برنامههای تلویزیونی (Tomurcuklar)
13 برنامه آموزش تلویزیونی تحت عنوان(Tomurcuklar) از طریق همکاری مدیر کل آموزش پیش دبستانی و مدیر کل رادیو وتلویزیون ترکیه به منظور کمک به پیشرفت زبانی کودکان در گروه سنی پیش دبستانی تهیه شد تا استفاده بهتر از زبان ترکی را ترغیب و آگاهی ملی پرستی را در قالب اصول و اصطلاحات آتاتورک فراهم نماید. این برنامه از اکتبر سال1998 از طریق کانالهای عمومی تلویزیون ترکیه پخش میشود.این پروژه درحقیقت خدمات آموزش پیش دبستانی از راه دور را برای کودکان و خانوادهایی که به مراکز آموزش پیش دبستانی در منطقه خود دسترسی ندارند فراهم میکند.
3- پروژه آموزش و رشد و نمو کودک
مرکزپروژه تحقیقاتی آموزش پیش دبستانی چندمنظوره درسال1998،با پشتیبانی مشاورهای دانشکده پرورش کودک و اقتصاد خانواده با حمایت هیئت علمی دانشگاه«گازی» تحت پروژه آموزش و پرورش کودک در چهارچوب برنامه هماهنگ سازمان یونیسف و MEBتأسیس شد. هدف این مرکز یافتن مدل های جایگزین برای دست یابیسریعتر و اقتصادیتر به کودکان و خانوادهها بود.
در این پروژه موفعیت و میزان نیازها بررسی شده و از1850 خانواده که نماینده سه سطح مختلف اجتماعی اقتصادی بودند آمارگرفته شد تا نیازهای آموزشی گروه سنی0تا 6 سال و خانوادههایشان تعیین شود. درقالب پروزه فوق،34معلم کلاسهای پیش دبستانی متمرکز، درمدارس ابتدایی منطقهKecionem در آنکارا تحت نظارت هیئت علمی دانشکده پرورش کودک و اقتصاد خانواده دانشگاه آنکارا و از طریق سمینارهای آموزشی تحت آموزش قرار گرفتند. این فعالیت آموزشی همچنان ادامه دارد. بخش پرورش کودک و اقتصاد خانواده دانشگاه آنکارا، سمینارهایی در مورد «اسباب بازی و تولید وسایل بازی» در مدارس ابتدایی آنکارا در منطقه Kecionem اجرا کرد. این معلمان داوطلب شدند که در غنی کردن محیط خانه برای کودکان پیش دبستانی و فراهم نمودن راهنمایی مربوطه برای مربیان مراکز پیش دبستانی و مادران محله کمک کنند. درنتیجه این سمینار معلمان فنی با مربیان مراکز پیش دبستانی در مدرسههایشان برای تولید و ساختن اسباب بازی بوسیله مواد زائد همکاری خواهد کرد تا کمکی اقتصادی برای خانوادههایی با فرزندان پیش دبستانی را فراهم نمایند.
4- پروژه افزایش حساسیت نسبت به مسئله اشتغال کودکان
دوپروژه جداگانه از طریق همکاری وزارتهاILO و تحت نظر IPEC صورت پذیرفته است که هدف از انجام آن، افزایش حساسیت معلمین و کادر اداری مراکز آموزش حرفهای نسبت به مساله اشتغال کودکان است. پروژه نخست در قالب همکاری فیمابینILO و مدیر کل آموزش غیر رسمی و حرفهای وزارت کار در زمینه بهبود شرایط کاری کودکان طی سال 1995، شروع شد. تحت قرارداد همکاری امضاء شده با ILO در 22 ماه مه 1999 سمینارهایی در مورد مسئله کار کودکان برگزار که شامل 26 تعلیم دهنده فنی در مراکز آموزش حرفهای استانبول میگردید.همچنین تحقیقاتی با شرکت تعلیم دهندگان فوق صورت گرفت. گزارش تحقیق به شکل کتاب در آمده و در اختیار طرفین قرار داد قرار گرفت.
در جریان پروژه دوم با توجه به نتایج مثبت به دست آمده از همکاری در پروژه اول، قرار داد جدید همکاری فیمابینILO و مدیر کل آموزش غیر رسمی و حرفهای وزارت کار در آپریل1999 به امضاء رسید. همکاری تحت قرارداد جدید آگاهی از حقوق کودکان را بالا خواهد برد.فعالیتهای پروژه شامل آموزش و فعالیتهای اجتماعی با هدف افزایش حساسیت استخدام کنندگان و سر کارگران در مورد مسئله حمایت از حقوق کودکان است.
5 - طرح آموزش مادر کودک
هدف از این برنامه حمایت از پیشرفت و رشد ونمو کودکان از طریق حمایت از مادران است.
طرح مذکور با استفاده از کلاسهایی که در مراکز آموزش عمومی مدیریت کل برای آموزش غیر رسمی و حرفهای به اجرا در آمده است به مورد اجرا گذارده می شود. مادران کودکان گروه سنی 0 تا 6 سال در این کلاسها شرکت میکنند. این کلاسها بهصورت جداگانه برای مادران کودکان رده های سنی0 تا 2 سال و 2 تا 4 سال و 4 تا 6 سال برگزار میشود. مادران در زمینه نگهداری از کودک، رشد کودک،تغذیه،جلوگیری از بیماریهای دوره کودکی، جلوگیری ازحوادث، کمکهای اولیه، سلامتی دستگاه تولید مثل مادران و تنظیم خانواده و ارتباط پدر و مادر و کودک آموزش میبینند تا به مادران کمک کند در آموزش و پرورش کودکانشان موفق تر و کارآمدتر شده و مشکلات را آسانتر حل کنند.
هدف اصلی برنامه فوق، کمک به پیشرفت خانوادهها و بچههایی است که به آموزش پیش دبستانی دسترسی ندارند و به دلیل شرایط اجتماعی و اقتصادیشان در خطر هستند. با وجود محیط و شرایط نامساعدشان، یادگیری کودکان، پیشرفت اجتماعی و روحی آنان و سطح پیشرفت تحصیلی آنها به دلیل بر خورداری از این قبیل آموزشهای خانگی بهبود یافته است. تحقیقات نشان داده است که مادرانی که در این برنامهها شرکت کردهاند در مورد رشد ونمو کودکانشان حساستر شده و ارتباط بهتری با فرزندشان برقرار میکنند و انتظارات بالاتر و اهداف متعالیتری در مورد آینده کودکانشان در آنها ایجاد میشود.
این فعالیت برای ایجاد موقعیتهای مساوی در آموزش در کنار حمایت از آموزش پیش دبستانی حائز اهمیت است.
-6 طرح کارآموزی مادران
هدف طرح فوق تربیت مربیان حرفه ای است که پرورش فیزیکی، عقلی، روحی و اجتماعی کودکان را میفهمند و قادرند در مراقبت و آموزش کودکان با توانایی عمل کنند تا خدمات نگهداری از کودکان را در خانههای آنها برای مادران کارمند فراهم کنند. اجرای این برنامه در سال 951994در20 استان کشور شروع شد که طی سالهای 98 1997 به 26 استان رسید. گفتنی است که در قالب طرح فوق بین سالهای 98 1994 بالغ بر6403 کارآموز مادری آموزش دیدند.
توسعه آموزشی
بنا بر افزایش اهمیت آموزش پیش دبستانی درکشور ترکیه، اقدامات ذیل درجهت رشد و توسعه مراکز آموزش پیش دبستانی مد نظر قرار گرفته است:
- گشودن کلاسهای مهد کودک در مدرسههای کنونی و استفاده از ظرفیتهای فیزیکی آنان.
- ایجاد تغییرات لازم در پروژههای معماری مدارس در دست تأسیس
- ایجاد ساختمانهای لازم در طبقه همکف برای آموزش پیش دبستانی.
- فراهم نمودن پروزههای آموزشی برای آموزش کودکانی که آموزش پیش دبستانی نداشته اند
- گسترش آموزش و پیشرفت کودکان نوپا از طریق تهیه برنامههای آموزشی تلویزیونی
- شکل دهی به مراکز تحقیقاتی آموزشی چند منظوره پیش دبستانی برای طرح و اجرای مدلهای جایگزین به روشهای اقتصادیتر برای دسترسی کودکان وخانوادههای مناطق مهاجر نشین و دور افتاده به چنین امکاناتی
- تهیه و طراحی برنامههای پیشرفت و توسعه آموزشی (رشد ونمو، آموزش و نگهداری)
- تکمیل قوانین مربوط به رشد نمو، نگهداری و آموزش کودکان در اوان کودکی.
چگونه فرزند خود را برای مدرسه آماده کنیم؟
می توان گفت، هیچ ویژگی و مهارتی وجود ندارد که بچهها برای پیشرفت در مدرسه به آن نیاز نداشته باشند. برخی از این ویژگیها و مهارتها عبارتند از: بهداشت خوب و سلامت جسمانی، بلوغ فکری و اجتماعی، مهارت های زبانی، توانایی حل مسأله، تفکر خلاق، و اطلاعات عمومی درباره جهان.
در حالی که به فرزند خود کمک میکنید در هر یک از زمینه های یاد شده پیشرفت کند، به خاطر داشته باشید که:
О میزان پیشرفت بچهها متفاوت است.
О بعضی بچهها در بعضی زمینهها قوی ترند.
همچنین به خاطر داشته باشید که آماده شدن برای مدرسه، تا حدی به انتظارات مدرسه مورد نظر از دانش آموز بستگی دارد. ممکن است مدرسه ای بخواهد، کودک در گوشه ای ساکت بنشیند و الفبا بیاموزد و مدرسه دیگری انتظار داشته باشد، دانش آموز با بچه های دیگر پیش برود.
به نظر میرسد، بچه هایی که میتوانند خود را با انتظارات مدرسه وفق دهند، ازآمادگی بهتری برخوردارند. ممکن است شما دوست داشته باشید از مدرسه فرزند خود دیدن کنید و از انتظارات مدیر و معلمان مدرسه اطلاع یابید. و درباره اختلافات نظر خود با آنها به بحث بپردازید. هر چند مدرسهها در برنامه های خود اولویت های متفاوتی دارند، اما بسیاری از مربیان درباره عواملی که در موفقیت دانش آموزان نقش به سزایی دارند، هم عقیده اند. این عوامل عبارتند از:
بهداشت و سلامت جسمانی
کودکان به غذای خوب، خواب کافی، فضای مناسب برای بازی و مراقبت های پزشکی نیازمندند. اگر این امکانات برای بچهها فراهم شود، آنها میتوانند زندگی خوبی را شروع کنند و مشکلاتی را که در زندگی با آنها روبرو میشوند، مانند، ناراحتی های جسمانی و مشکلات یادگیری، کاهش دهند.
بهداشت مطلوب برای بچهها، قبل از تولد و با مراقبت های پیش از زایمان آغاز میشود.مادران باردار، در طول دوره بارداری حتماً باید به پزشک یا درمانگاه مراجعه کنند، غذاهای مقوی بخورند، از مصرف الکل، توتون و مواد مخدر بپرهیزند و استراحت کافی داشته باشند. زنان بارداری که از مراقبت های پزشکی مناسبی برخوردار نیستند، شانس تولد بچه هایی با ویژگی های زیر را افزایش میدهند:
О هنگام تولد وزن کمی دارند و امکان این که در طول زندگی با مشکلات جسمی و ناتوانی در یادگیری روبه رو شوند، زیاد است.
О دچار آسم هستند.
О عقب افتادگی ذهنی دارند.
О دارای مشکلات گفتاری و زبانی هستند.
О قدرت تمرکز ذهنی ندارند.
О بیش فعالند.
اگر کودک شما برخی از این مشکلات را دارد و یا قبلاً داشته است، هر چه زودتر با پزشک حوزه مدرسه یا نماینده های محلی خود مشورت کنید. بسیاری از جمعیتها، خدمات رایگان یا ارزان قیمتی برای کمک به شما و فرزندتان ارائه میدهند.
کودکان، بعد از تولد نیز باید از بهداشت مناسب برخوردار باشند. یک رژیم غذایی خوب میتواند در این زمینه بسیار مؤثر باشد. بچه های که در سنین مدرسه هستند، اگر غذای خوب و مقوی مصرف کنند، تمرکز بهتری در کلاس درس خواهند داشت. غذای آنها باید شامل این مواد باشد: انواع نان، غلات، میوه، سبزیجات، گوشت، مرغ، ماهی و یا جانشین آنها (مانند: تخم مرغ، لوبیا و نخود خشک شده)، شیر، پنیر و ماست. بهتر است، از خوردن چربی و شیرینی زیاد بپرهیزند. معمولاً بچه های 2 تا 5 ساله میتوانند غذاهایی را مصرف کنند که بزرگ ترها میخورند؛ البته در حجم کم تر. پزشک کودک شما یا درمانگاهها، توصیه های خوبی برای تغذیه کودکان و بچه های نو پای زیر 2 سال دارند.
بچه های پیش دبستانی، به طور مرتب، به معاینات پزشکی، دندانپزشکی و واکسیناسیون نیازمندند. مراقبت های پزشکی به صورت دائمی به اندازه زمانی که بچهها بیمار یا دچار صدمه جسمانی شده اند، اهمیت دارد.
واکسیناسیون کودکان از حدود 2 ماهگی شروع میشود و آنها را از ابتلا به 9 بیماری: سرخک، اوریون، سرخجه، دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، آنفلوانزا، فلج اطفال و سل مصون میسازد. این بیماریها، میتوانند صدمات جبران ناپذیری به رشد ذهنی و جسمی کودکان وارد آورند. معاینه دندان های کودکان نیز حداقل از 3 سالگی آغاز میشود و باید به طور مرتب ادامه یابد.
ایجاد فرصت هایی برای ورزش و رشد هماهنگ بدنی، برای بچه های پیش دبستانی، اهمیت خاصی دارد. آنها همچنین برای تقویت ماهیچه های بزرگ بدن، به تمرین هایی مانند: پرتاب توپ، دویدن، جهیدن، بالا رفتن و حرکات موزون نیاز دارند. تمرین هایی که برای تقویت ماهیچه های کوچک بدن، به خصوص ماهیچه های دستها و انگشتان توصیه میشود، عبارتند از: نقاشی با مداد رنگی، درست کردن پازل، کار با قیچی و باز و بسته کردن زیپ لباس ها.
کودکستان محل مناسبی برای پرداختن به این قبیل کارها و کسب مهارت است.
والدین که بچه های معلول دارند، به محض برخوردن با هر گونه مشکلی، باید خیلی زود به پزشک مراجعه کنند. رسیدگی به موقع به این بچهها، به رشد استعدادهای آنها کمک میکند.
آمادگی اجتماعی و عاطفی
بچهها معمولاً هنگام ورود به مدرسه بسیار هیجان زده هستند. آنها در مدرسه با محیطی روبه رو میشوند که با محیط خانه یا حتی محیط پیش دبستان فرق دارد.
در مدرسه بچهها مجبورند در گروه های بزرگ کار کنند و با بزرگسالان جدید و بچه های دیگر کنار بیایند. آنها باید توجه و محبت معلم خود را با بچه های دیگر تقسیم کنند. برنامه روزانه آنها نیز فرق میکند. اغلب بچهها، مدرسه را با مهارتها ی اجتماعی و بلوغ عاطفی آغاز نمی کنند. این مهارتها را میتوان با دقت و تمرین کافی آموخت. اگر از قبل فرصت هایی برای رشد برخی ویژگیها در بچهها فراهم شده باشد، آنها شانس بیش تری برای کسب موفقیت در مدرسه دارند. این ویژگیها عبارتند از:
اعتماد به نفس: بچهها باید بیاموزند، نسبت به خود احساس خوبی داشته باشند و
باور کنند میتوانند موفق شوند. بچه هایی که اعتماد به نفس بالایی دارند، وقتی دست به کاری جدید میزنند و بار اول موفق نمی شوند، دست از تلاش بر نمی دارند.
استقلال: بچهها باید بیاموزند، کارهایشان را خود انجام دهند.
انگیزه: بچهها باید خواهان یادگیری باشند و در آنها انگیزه برای درس خواندن ایجاد شود.
کنجکاوی: بچهها ذاتاً کنجکاوند و برای به دست آوردن فرصت های بیش تر یادگیری، باید همان طور کنجکاو باقی بمانند.
پشتکار: بچهها باید یادبگیرند، کاری را که شروع کرده اند، تمام کنند.
همکاری: بچهها باید بتوانند با بچه های دیگر سازگار شوند، معنای همکاری را بفهمند و نوبت را رعایت کنند.
خویشتن داری: بچهها در دوره پیش دبستانی باید بفهمند که بعضی از رفتارها، مانند ضرب و شتم، ناشایست هستند و بیاموزند که برای نشان دادن عصبانیت، راه های خوب و بد وجود دارد.
همدلی: بچهها باید دیگران را دوست داشته باشند و یاد بگیرند به احساسات آنان اهمیت بدهند. والدین حتی بیش از مدرسه و مراکزی که وظیفه مراقبت از بچهها را دارند، میتوانند به بچهها درس همدلی بیاموزند.
اگر مایلید فرزندان شما چنین ویژگی های مثبتی پیدا کنند، توصیه های زیر را به کار بندید:
• مهم نیست چگونه، اما بچهها باید حس کنند که شما از آنها مواظبت میکنید:
بچهها از آنچه از دیگران میبینند یا میشنوند، تقلید میکنند. اگر والدین ورزش کنند یا غذای کافی بخورند، بچهها بیش تر تمایل پیدا میکنند این کارها را انجام دهند. در صورتی که والدین با دیگران با احترام رفتار کنند، بچهها نیز یاد میگیرند به دیگران احترام بگذارند و اگر والدین در کارها مشارکت داشته باشند، بچهها میآموزند به خواسته های دیگران نیز توجه کنند.
• نسبت به مدرسه و یادگیری نگرش مثبت داشته باشید:
هر کودکی که پا به عرصه وجود میگذارد، محتاج کشف و یادگیری است. اگر پدر و مادر خواهان پرورش این ویژگیها در کودک خود هستند، باید کنجکاوی اورا تحریک کنند. نشان دادن علاقه به آنچه کودکان انجام میدهند، سبب میشود، آنها از دستاوردهای خود احساس رضایت کنند.
اگر والدین نسبت به رفتن فرزندشان به مدرسه هیجان زده باشند، بچهها نیز دچار اضطراب میشوند. هنگامی که فرزند شما میخواهد وارد کودکستان شود، سعی کنید راجع به جاذبه های مدرسه با او صحبت کنید. با او درباره فعالیت های هیجان انگیزی که در مدرسه انجام میشود، مانند گردش های علمی و کارهای هنری سرگرم کننده، سخن بگویید و سعی کنید با علاقه و اشتیاق زیاد درباره آنچه که او در مدرسه خواهد آموخت، مانند: خواندن، نوشتن، اندازه گیری کردن و وزن کردن، حرف بزنید.
• برای فرزند خود، فرصت هایی برای تمرین و تکرار فراهم کنید: سینه خیز رفتن، ادای کلمات جدید و یا حتی نوشیدن یک فنجان چای، نیاز به تمرین دارد. بچهها نه تنها از تکرار کارها خسته نمی شوند، بلکه با انجام دوباره کارها آنها را یاد میگیرند و اعتماد به نفس لازم را برای انجام کارهای جدید پیدا میکنند.
•در زندگی فرزندتان نظم و انضباط مناسبی برقرار کنید: همه بچهها تا اندازه ای به محدودیت نیاز دارند. معمولاً بچه هایی که والدینی منضبط و در عین حال با محبت دارند، از نظر مهارت های اجتماعی بهتر و عملکرد شان در مدرسه مثبت تر از بچه هایی است که والدین شان، آنها را زیاد محدود میکنند یا کاملاً آزاد میگذارند، است. در این رابطه توصیه های زیر ضروری به نظر میرسند:
О در ضمن این که فعالیت های بچهها را هدایت میکنید، از ایجاد محدودیت های غیر ضروری و تسلط بر اوضاع بپرهیزند.
О هنگامی که از فرزند خود میخواهید کاری را انجام دهد، برایش دلایل کافی بیاورید. برای مثال، بگویید: لطفاً کامیونت را از روی پلهها بردار، چون ممکن است پای کسی به آن بر خورد کند و پرت شود. نه این که بگویید: این کار را انجام بده، چون من میگویم.
О به صحبت های فرزند خود گوش دهید تا به خواسته های او پی ببرید و این که آیا به
О کمک خاصی نیاز دارد یا نه؟
О موقع عصبانیت، عشق و علاقه و احترام خود را نسبت به فرزندتان نشان دهید. از کار او انتقاد کنید، نه از خودش. مثلاً بگویید: من دوستت دارم، اما این صحیح نیست که روی دیوارها نقاشی بکشی. وقتی این کار را انجام میدهی، من عصبانی میشوم.
О به فرزندتان در انتخاب راه و حل مشکلات کمک کنید. شما ممکن است از فرزند 4 ساله خود بپرسید: چه کار کنیم که دیگر کوین به اسباب بازی های تو دست نزند؟
О مثبت نگر و مشوق کودک خود باشید. او را به خاطر کار نیک تشویق کنید. لبخند رضایت و تشویق شما، بیش تر از تنبیه های سخت، رفتار خوب را در کودکان شکل میدهد.
О اجازه دهید بچهها خیلی از کارها را خودشان انجام دهند: کودکان به مراقبت زیادی نیاز دارند، ولی کم کم یاد میگیرند که با انجام کارهایی مانند، پوشیدن لباس و مرتب کردن اسباب بازی های خود، مستقل شوند و اتکا به نفس خود را تقویت کنند. بسیار اهمیت دارد که در هر کاری به جای آنها تصمیم گیری نکنید و اجازه بدهید خودشان تصمیم بگیرند. به یاد داشته باشید، فقط زمانی به آنها حق تصمیم گیری بدهید که یک راه بیش تر وجود نداشته باشد.
فرزندان خود را تشویق کنید با بچه های دیگر بازی کنند و درکنار بزرگ ترهایی بمانند که از اعضای خانواده آنها نیستند. بچه های پیش دبستانی به خصوص به این فرصت های اجتماعی بیش تر نیاز دارند تا یاد بگیرند که چگونه از دید دیگران به مسائل نگاه کنند. اگر بچهها قبلاً تجربیاتی از برخورد و نشست و برخاست با بزرگسالان وبچه های دیگر داشته باشند، با معلمان و همکلاسی های خود سازگاری بیش تری خواهند داشت.
زبان و دانش عمومی
بچهها در مدرسه در فعالیت هایی شرکت میکنند که نیازمند استفاده از زبان و حل مسائل هستند. بچه هایی که نمی خواهند و یا نمی توانند به راحتی با دیگران ارتباط بر قرار کنند، در مدرسه با مشکلات متعددی روبرو میشوند. راه های زیادی وجود دارد که به بچهها کمک کنید تا بیاموزند که چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنند، به حل مشکلاتشان بپردازند و کمک خود را از جهان پیرامون افزایش دهند. در این زمینه میتوانید به صحبت های فرزند خود گوش دهید تا به خواسته های او پی ببرید
به فرزندان خود فرصت هایی برای بازی بدهید: بچهها از طریق بازی میآموزند. بازی راهی طبیعی است برای آنها تا بتوانند کشف کنند، خلاق شوند و مهارت های علمی و اجتماعی خود را رشد دهند. بازی همچنین به آنها کمک میکند، مشکلات خود راحل کنند. بچهها از طریق بازی با بلوکها، با هندسه، اشکال و توازن آشنا میشوند و میتوانند ضمن بازی با دیگران به سازگاری برسند.
О از بدو تولد با بچه های خود حرف بزنید: نوزادان نیازمند شنیدن صدای شما هستند. رادیو و تلویزیون نمی توانند جای شما را بگیرند؛ زیرا آنها قادر نیستند به غان و غون بچهها پاسخ گویند. هر قدر با کودکان خود بیش تر صحبت کنید، بعدها مهارت بیش تری در حرف زدن پیدا خواهند کرد. صحبت با بچهها تنها فهم و درک آنها را نیز از مقوله زبان و جهان پیرامون افزایش میدهد.
فعالیت های روزانه، همچون خوردن شام و حمام کردن، فرصت هایی گاه مفصل برای صحبت کردن درباره اتفاقات پیش آمده و پاسخ به سؤالات فرزندانتان فراهم میآورد. برای مثال:" اول درپوش راه خروجی آب را بگذار، حالا شیر آب را باز کن. میبینم که میخواهی اردکت را در وان بگذاری. فکر خوبی است. نگاه کن اردکت زرد است...."
О به حرف و خواسته های بچه های خود گوش کنید: بچهها افکار، احساسات، شادیها، غمها، امیدها و ترس های مخصوص به خود را دارند. برای رشد مهارت های زبانی، آنها را به حرف زدن تشویق کنید. گوش کردن بهترین راه برای پی بردن به افکار آن هاست و کشف آنچه که میدانند و آنچه که نمی دانند و همین طور چگونگی فکر کردن و آموختن آنها. شما با این رفتار نشان میدهید که احساسات و عقاید آنها ارزشمندند.
О از فرزندان خود سؤال کنید و به سؤالات آنها پاسخ گویید: به خصوص به سؤالاتی که پاسخی بیش از بله و خیر دارند. برای مثال، خیلی از بچه های 2 تا 3 ساله هنگام قدم زدن در پارک، میایستند و شروع به جمع آوری برگها میکنند. شما
میتوانید به آنها نشان دهید که برخی از برگها شبیه به هم و برخی دیگر متفاوتند. میتوانید از بچه های بزرگ تر سؤال کنید که چه چیزهای دیگری روی درختان میرویند.
سؤال کردن به بچهها کمک میکند، یاد بگیرند اشیای گوناگون را مقایسه و یا طبقه بندی کنند. به سؤالات آنها با تأمل پاسخ دهید و در صورت امکان تشویقشان کنید، پاسخ سؤالاتشان را خودشان پیدا کنند. در صورتی که پاسخ سؤالی را نمی دانید، بگویید نمی دانم و سعی کنید به کمک فرزندتان جواب آن را بیابید.
О هر روز با صدای بلند برای فرزند خود کتاب بخوانید: خواندن میتواند از بدو تولد آغاز و تا پیش از دبستان ادامه یابد. ممکن است فرزندتان مفهوم داستان یا شعری را که میخوانید، درک نکند، ولی برای او فرصتی به وجود میآید تا زبان یاد بگیرد، از موسیقی صدای شما لذت ببرد و به شما نزدیک شود. لازم نیست حتماً خواننده ای بی نظیر باشید تا فرزندتان از خواندن شما و از با شما بودن لذت ببرد. گاهی میتوانید فرزندتان را به کتابخانه ای عمومی ببرید تا از کتاب های داستان آن جا لذت ببرد.
О مواد خواندنی را در دسترس کودکتان قرار دهید: اگر کتاب و مواد خواندنی در دسترس کودکان باشد، علاقه آنها به زبان آموزی و یادگیری رشد سریع تری خواهد داشت.
О برنامه تماشای تلویزیون فرزندتان را کنترل کنید: تلویزیون، پس از پدر و مادر، معلمی است که تأثیر بسیاری بر فرزندان ما دارد. برنامه های تلویزیونی خوب قادرند بچهها را وارد دنیای تازه ای کنند و یادگیری آنها را افزایش دهند. اما برخی برنامه های تلویزیونی زیان آورند و زیاد تماشا کردن تلویزیون هم میتواند بسیار مضر باشد.
О در بر خورد با تواناییها و علایق کودکان خود واقع بین باشید: اگر ارزیابی درستی از توانایی فرزندتان داشته باشید، او در مدرسه عملکرد بهتری خواهد داشت. باید استانداردهای مهم را بشناسید. بچه های پیش دبستانی خود را برای انجام کارهای جدید تشویق کنید. اگر بچهها به مبارزه با مشکلات خوانده نشوند، خسته خواهند شد. بچه های که خیلی زود کنار گذاشته میشوند و یا انجام کارهایی از آنها خواسته میشود که علاقه ای به آنها ندارند، مأیوس و سرخورده میشوند. اجازه ندهید فرزندانتان؛ القاب ناشایست داشته باشند. القابی مانند " ابله " یا " کودن " تأثیر منفی
زیادی بر اعتماد به نفس و عملکرد آنها میگذارند. به یاد داشته باشید بچه هایتان را برای انجام کارهای خوب تشویق کنید.
О فرصت هایی برای کار و مشاهده بیش تر فراهم کنید: بچهها هر اندازه تجربه بیش تری به دست آورند، بیش تر درباره جهان اطراف خود میآموزند. مهم نیست کجا زندگی میکنید. جامعه میتواند زمینه تجربیات جدیدی را فراهم کند. در محله های اطراف قدم بزنید و با اتوبوس به جاهای گوناگون بروید. از موزهها، کتابخانهها، باغ و حشها و جاهای دیگر دیدن کنید.
اگر در شهر زندگی میکنید، روزی را در حومه شهر بگذرانید و اگر در حومه زندگی میکنید، روزی را در شهر سپری کنید. به بچه های خود اجازه دهید به موسیقی گوش کنند، بنوازند و نقاشی کنند. از آنها بخواهید در فعالیت هایی که به رشد قوه تخیل آنها کمک میکند، شرکت کنند و بتوانند به بیان عقاید و احساسات خود بپردازند.
تاریخ: چهارشنبه , 13 دی 1402 (19:45)