امروز سه شنبه 23 اردیبهشت 1404
0

صاحب نظران یادگیری بر این عقیده هستند که منظور از یادگیری ایجاد تغییر در رفتار است و البته تغییری منظور نظر است که مثبت باشد یعنی ان تغییر مورد نظر یاددهنده باشد وبراین اصل سه نظریه عمده یادگیری وجود دارد.نظریه ساختن گرایانه، شناخت گرایانه، و رفتار گرایانه و صد البته هر کدام از این نظریه ها دلایل متقن و مبسوط خود را دارند. پشتوانه نظریه ساختن گرا، تجارب مختلف و تعاملات اجتماعی است نه تمرینات نامنظم و از برکردن های طوطی وار، یعنی می گویند که انسان با بهره گیری از تجارب قبلی، شناخت کنونی خود را از جهان می سازد.پایه ی اصلی ساختن گرا براین استوار است که دانش آموز آن چیزی را می آموزد که خود بسازد و یادگیری و آموزش فرایندی پویا و درونی است و معلم تنها هدایت کننده و سازنده بستری برای یادگیری و راهنمایی کننده ای بیش در آموزش نباید باشد. در تدریس ساختن گرا همچنانکه از اسمش پیداست معلم مواد آموزشی و بسترها را آماده کرده اجازه می دهد تا دانش آموزان برای برقراری تعامل با محیط و امکانات به تکاپو بپردازند در واقع شکلی از اکتشاف هدایت شده مد نظر است تا یادگیرندگان با راهنمایی معلم فرصت کشف و کاوشگری وبحث و گفتگو و استدلال و تبادل عقیده را پیدا می کنند. در تدریس ساختن گرا هدف بوجود آوردن لحظه ی ««آهان»» ««فهمیدم»» است.

0

تعامل کودک با محیط تاثیر قابل توجهی بررشد ابعاد و مهارت های فیزیولوژیک، روانشناختی و اجتماعی کودک اندارد. کودکان محیط پیرامون خود را با جزئیات شرح داده، و آن را از تمام راه های ممکن جهت برقراری تعامل ارزیابی می کنند. به عبارت دیگر، آن ها از محیط برایر شد و بهبود مهارت های خود کمک می گیرند.

این مطالعه، مروری است بر اهمیت طراحی داخلی محیط های آموزشی خردسالان در مراکز پیش دبستانی و مهدهای کودک، با تکیه بر فاکتورهایی همچون ابعاد، چگونگی تقسیم بندی فضای در دسترس و چیدمان عناصر، رنگ و روشنایی،و سایر المان های محیطی؛ و بررسی ارتباط آنها با نیازهای تکاملی، یادگیری، و رشد
مهارت های کودکان.

0

منابع کارشناسی ارشد تکنولوژی آموزشی

توجه: این منابع صرفا برای رشته تکنولوژی آموزشی معرفی می شود و برای رشته های دیگر علوم تربیتی می توانید به مراجع دیگر مراجعه کنید.

قدم اول: یک سال قبل کنکور مسیرت را مشخص کن و تمام وقت و توانت را متمرکز یک حوزه کن. البته مطالعه نا محدود به حوزه ها امر پسندیده ای است ولی چون آزمون هنجار مدار است پس هر چه رو حوزه تخصصی خودت تمرکز کنی موفق تر خواهی بود.

نکته: منابع به ترتیب اولویت مطرح می شود.

* زبان انگلیسی(ضریب 2، 30 سوال) درس تعین کننده رتبه ها

در امتحان زبان بهتره رو همون 50 درصد تخصصی که سوال و جواب را داده سرمایه گذاری کنی. چرا؟ چون اولا رشته ما علوم انسانی ها پر است از لغات عمومی پس اگر زبان تخصصی بخونی پس عمومی را هم خوندی دوما وقتت را نصف می کنی و تمرکزت را بیشتر می کنی سوما مهارت ترجمه ات را بالا می بری که در زندگی. ارشد و دکترا به دردت می خوره. تسلطت باید به حدی باشه که متن انگلیسی را مثل فارسی بخونی نیازی نیست همه لغات را بدونی فقط بفهم چی میگه.

پس من این منابع را سفارش می کنم

1- زبان تخصصی علوم تربیتی طالب زاده نوبریان انتشارات سنجش تکمیلی

2- برا گرامر زمان ها را باید حتما بدونید تا ترجمه بهتری داشته باشید با یکی دو روز وقت گذاشتن می تونید به حد لازم برسید.

3- لغاتی که در پا ورقی کتاب هاتون نوشته شده بانک عالی از لغات تخصصی است

4- هفته ای یا دو سه هفته یک بار یک مقاله تخصصی لاتین ترجمه را دانلود کرده و شروع به ترجمه ان کنید این طوری با یه تیر دو نشان می زنید.

تکنولوژی آموزشی(3)

1- مبانی نظری تکنولوژی آموزشی هاشم فردانش

2- مقدمات تکنولوژیِ آموزشی احدیان

3- مقدمات تکنولوژی آموزشی خدیجه علی ابادی

4- رسانه های یاددهی و یادگیری امیر تیموری

روش ها و فنون تدریس(3)

1- الگو های تدریس بهرنگی (70و 80درصد سوالات سال های اخیر)

2- روش ها و فنون تدریس (مهارت های اموزشی) شعبانی

3- روش ها و فنون تدریس (مهارت های آموزشی و پرورشی) شعبانی

روان شناسی تربیتی (2)

روانشناسی پرورشی نوین علی اکبر سیف

روانشناسی تربیتی پروین کدیور

برنامه ریزی درسی و آموزشی (2)

مبانی برنامه ریزی آموزشی یحیی فیوضات

2- برنامه ریزی درسی مدارس ترجمه فریده مشایخ

3- برنامه ریزی آموزشی بهرام محسن پور

4- فرایند برنامه ریزی آموزشی ترجمه فریده مشایخ (یونسکو)

5- مقدمه ای بر برنامه ریزی آموزشی و درسی علی تقی پور ظهیر

6- اصول برنامه ریزی درسی کورش فتحی واجارگاه

7- برنامه ربزی درسی راهنمای عمل حسن ملکی

سنجش و اندازه گیری

1- سنجش و اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی دکتر سیف

توجه:چون در رشته تکولوژیِ آموزشی این درس ضریب 1دارد پس چندان نسبت به بقیه دروس اثر گذار نیست پس اگر به صورت گزینشی چند بحث را مسلط بشید بهتر از ان است که همه آن را بدون تسلط بخوانید. بنابراین فقط همین کتاب معرفی می شود.

توجه توجه: منابع رشته تکنولوژِی آموزشی فقط به این موارد محدود نمی شود ودانشجویان هر چه از منابع بیشتر استفاده کنند موفق خواهند بود اما توصیه ما این است که ابتدا موارد مطرح شده اصلی را مسلط شده و بعد سراغ موارد بعدی بروند.

دو اصل:

1- زیاد مطالعه کردن مساوی زیاد فهمیدن نیست. پس به خودتان فشار نیاورید و هر از چند گاهی در مورد خواننده هایتان فکر کنید.

2-به اندازه کافی برای خواندن منابع وقت است و می توان صد ها منبع را خواند اما اصل مهم جمع بندی مطالب یک ماه قبل کنکور است پس به فکر آن هم باشید.

0

شبیه سازی ها یکی از انواع روش های آموزشی می باشند،که از اوایل سال های 1900 میلادی به عنوان روشی برای آموزش و کارآموزی مورد استفاده قرار گرفته اند. شبیه سازی ها، بدین منظور استفاده می شوند که برای یادگیرنده امکان دسترسی به تجارب یادگیری بدون خطر، بدون هزینه یا پیچیدگی زندگی واقعی را فراهم می آورند. شبیه سازی آموزشی شامل عناصر آموزشی است که به یادگیرنده برای کشف، هدایت یا کسب اطلاعات بیشتر درباره آن سیستم یا محیط کمک می کند؛ آن اطلاعاتی که به طور کلی نمی تواند از طریق تجارب دیگر کسب شود. شبیه سازی فعالیتی است که وجوه اساسی یک موقعیت واقعی را تقلید می کند. از شبیه سازی ها معمولا در شرایطی که انجام آموزش های واقعی، گران، وقت گیر و خطرناک است و یا به هر دلیلی، غیر عملی است استفاده می شود. موقعیت های شبیه سازی شده، در زمینه های مختلف از فعالیت های بشری(برای آموزش های انفرادی و گروه کوچک) به کار می روند.

0

الگوی تدریس ساخت گرایی دارای چهار مرحله اساسی است. مراحل مورد نظر عبارتند از:کاوش.تشریح. گسترش. ارزشیابی.

1-کاوش:منظور از کاوش در نظام ساخت گرایی جستجوی راههایی برای دانش سازی است. یادگیرنده با استفاده از همه حواس خور برای ساخت دانش تلاش می کند.بخشی از دانش سازی در طی فرایند کاوش صورت می گیرد. کاوشگری از طریق همیاری بیشترین سودمندی را در بر دارد. بنابراین توصیه می شود همیاری را در فعالیتهای کاوشگری تشویق کنید و دانش آموزان رابرای طرح سوال وپاسخگویی به سوالهای طرح شده راغب سازید.
2-تشریح:در این مرحله معلمان با دانش آموزان به تعامل می پردازند تا دیدگاههایی را که عرضه می شود دریابند. معلمان باید برای برقراری تعاملی اثر گذار به طرح سوالهای مربوط و متناسب با مرحله نخست بپردازند. وظیفه دیگر معلمان این است که یادگیرندگان را یاری کنند تا باور ها و اندیشه هایی را که از طریق کاوش شکل داده اند با دیگران در میان بگذارند.به دیگر سخن فراگیران باید دیگران را در یافته های خود سهیم کنند.
3-گسترش:معلمان در این مرحله به دانش آموزان کمک می کنند تا به گسترش فعالیتهای ذهنی وحرکتی یا مهارتهای خود بپردازند.یادگیرندگان به کمک معلم اندیشه های خود را پیراسته می کنند و مهارتهایشان را بهبود می بخشند.معلم در این مرحله به ارئه دانش می پردازد تا اندیشه های فراگیران پربار شود و مهارتهای آنان فزونی یابد.
4-ارزشیابی:معلم باید یافته های دانشی و مهارتهای اکتسابی و کیفی سازی دانش آموزان را بیازماید تا از تغییرات به وجود آمده در تفکرات و میزان تسلط بر مهارتها آگاهی یابد و بازخوردی هم به فراگیران عرضه کند.بهتر است در سنجش آموخته ها و تولیدات دانش یادگیرندگان از سوالات تفکر برانگیز استفاده شود. افزون بر این دانش آموزان باید به مرحلهارزشیابی نیز هدایت گردند.
0

منابع پیشنهادی آزمون دکتری تکنولوژی آموزشی

اصول و مبانی تکنولوژی آموزشی و طراحی آموزشی
1. مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان، انتشارات بشری.
2. مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان و داوود محمدی و عمران رمضانی، انتشارات آییژ.
3. مباحث تخصصی در تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان و داوود محمدی، انتشارات ققنوس
4. مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان، انتشارات مرکز نو آوری های آموزشی ایران.
5.  طراحی و آشنایی با مراکز، مواد و منابع یادگیری، نوشته محمد رضا افضل نیا، انتشارات سمت.
 6. مراکز یادگیری، نوشته آماند اسکات، ترجمه محمد رضا افضل نیا، انتشارات ترکیه.
7. مبانی نظری تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر هاشم فردانش، انتشارات سمت.
8. مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر خدیجه علی آبادی، انتشارات دانشگاه پیام نور.
9. اصول طراحی آموزشی، نوشته آر ام گانیه و لسی جی بریگر و والتر دبلیو ویگر، ترجمه دکتر خدیجه علی آبادی، انتشارات دانا.
10. طراحی نظام های آموزشی، نوشته ای جی زمی زفسکی، ترجمه دکتر هاشم فردانش، انتشارات سمت.
11. طراحی آموزش اثر بخش (ویرایش چهارم)، نوشته گری آر موریسون و استیون ام روس و جرالد لی کمپ، ترجمه غلامحسین رحیمی دوست، انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز.
12. راهبرد ها و فنون طراحی آموزشی، نوشته سینتیا بی لشین و جولین پولاک و چارلز ام راگلوث، ترجمه دکتر هاشم فر دانش، انتشارات سمت.
13. مدیرت یادگیری (بحثی در مفاهیم تکنولوژی آموزشی)، نوشته آر کی دیویس، ترجمه دکتر داریوش نوروزی، انتشارات شادان.

14. مباحث نوین در فناوری آموزشی، نوشته عباس رضوی، انتشارات دانشگاه چمران

15. کاربرد فناوری های جدید در آموزش، نوشته شهناز ذوفن


اصول تهیه برنامه های آموزشی و تولید برنامه های کامپیوتری
1. یادگیری الکترونیکی در قرن بیست و یکم (مبانی نظری و عملی)، نوشته دی آر گریسون و تری اندرسون،  ترجمه دکتر اسماعیل زارعی زوارکی و سعید صفایی موحد، انتشارات علوم و فنون.

2. یادگیری الکترونیکی از تئوری تا عمل، نوشته تری اندرسون  و فتی الومی ترجمه بی بی عشرت زمانی و امین عظیمی، انتشارات مدارس هوشمند

3. مهندسی نرم افزار های آموزشی تالیف رشیدی

4. یادگیری چند رسانه ای، ترجمه موسوی، دانشگاه آزاد


روانشناسی تربیتی
1. روانشناسی پرورشی نوین، روانشناسی یادگیری و آموزش (ویرایش ششم)، دکتر علی اکبر سیف، انتشارات دوران.
2. روانشناسی تربیتی (روانشناسی آموزش و یادگیری)، نوشته دکتر اسماعیل بیابانگرد، انتشارات ویرایش.
3. روانشناسی تربیتی (تحقیق، تدریس و یادگیری)، نوشته دکتر ریچارد پارسونز، ترجمه دکتر محمد اسد زاده، انتشارات عابد.
آمار و روشهای تحقیق در علوم تربیتی
1.  روش های آماری در روانشناسی و علوم تربیتی، نوشته دکتر علی دلاور، انتشارات دانشگاه پیام نور.
2.  روش تحقیق در روانشناسی و علوم تربیتی (جلد اول و جلد دوم)، نوشته دکتر اسماعیل بیابانگرد، انتشارات دوران.
3. روش های تحقیق در روانشناسی و علوم تربیتی، نوشته دکتر علی دلاور، انتشارات دانشگاه پیام نور.
4. استنباط آماری در پژوهش های علوم رفتاری، نوشته دکتر حیدر علی هومن، انتشارات پارسا.
زبان تخصصی

این مطلب از وبلاگ گروهی تکنولوژی آموزشی با کمی تغییر اخذ شده است.

0

از آنجا که خیلی از معلمان مایل به تحصیل در رشته تکنولوژی آموزشی و در پی منابع اصلی هستند بر آن شدم تا منابع اصلی مربوط به رشته تکنولوژی اموزشی را در وبلاگ قرار دهم.

منبع

درس

ضریب

روانشناسی پرورشی نوین، تالیف دکتر علی اکبر سیف

روانشناس تربیتی

2

الگوهای تدریس 2004 ترجمه بهرنگی

کلیات روشها و فنون تدریس امان الله صفوی

کلیات روشها و فنون تدریس دکتر اسکندر فتحی آذر

مهارت های آموزشی و پرورشی دکتر حسن شعبانی (جلد 1 و 2

روشها و فنون تدریس

3

مبانی نظری تکنولوزی آموزشی.دکتر هاشم فردانش

مقدمات تکنولوژی آموزشی دکتر محمد احدیان

مقدمات تکنولوژی آموزشی دکتر خدیجه علی آبادی

فناوری های جدید در تکنولوژی آموزشی شهناز ذوفن

تکنولوژی آموزشی

3

برنامه ریزی آموزشی، دکتر یحیی فیوضات

برنامه ریزی درسی مدارس، الف لوی ترجه فریده مشایخ

برنامه ریزی آموزشی، مشاوران یونسکو،ترجمه دکتر فریده مشایخ

مبانی برنامه ریزی آموزشی، دکتر بهرام محسن پور

راهنمای عملی برنامه ریزی درسی. حسن ملکی

برنامه ریزی درسی

2

زبان تخصصی علوم تربیتی 1. محسن طالب زاده

لغات آخر کتاب های علوم تربیتی

504 واژه برای زبان عمومی

زبان انگلیسی

2

سنجش،اندازه گیری وارزشیابی آموزشی دکتر علی اکبر سیف

سنجش و اندازه گیری

1

کتاب های خلاصه سنجش تکمیلی برای علوم تربیتی 1

کتاب های خلاصه پوران پژوهش برای علوم تربیتی1

کتابهای تست های ده سال گذشته مجموعه علوم تربیتی 1 ابولفضل بیرقی

0

تکنولوژی آموزشی

1) مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان، انتشارات بشری.
2) مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان و داوود محمدی و عمران رمضانی، انتشارات آییژ.
3) مباحث تخصصی در تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان و داوود محمدی، انتشارات ققنوس. (این کتاب در حال حاضر در بازار موجود نمی باشد.)
4) اصول و مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان، انتشارات بشری.
5) مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر محمد احدیان، انتشارات مرکز نو آوری های آموزشی ایران.
6) طراحی و آشنایی با مراکز، مواد و منابع یادگیری، نوشته محمد رضا افضل نیا، انتشارات سمت.
7) مراکز یادگیری، نوشته آماند اسکات، ترجمه محمد رضا افضل نیا، انتشارات ترکیه.
8) مبانی نظری تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر هاشم فردانش، انتشارات سمت.
9) مقدمات تکنولوژی آموزشی، نوشته دکتر خدیجه علی آبادی، انتشارات دانشگاه پیام نور.
10) اصول طراحی آموزشی، نوشته آر ام گانیه و لسی جی بریگر و والتر دبلیو ویگر، ترجمه دکتر خدیجه علی آبادی، انتشارات دانا. (این کتاب در حال حاضر در بازار موجود نمی باشد.)
11) طراحی نظام های آموزشی، نوشته ای جی زمی زفسکی، ترجمه دکتر هاشم فردانش، انتشارات سمت.
12) طراحی آموزش اثر بخش (ویرایش چهارم)، نوشته گری آر موریسون و استیون ام روس و جرالد لی کمپ، ترجمه غلامحسین رحیمی دوست، انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز.
13) راهبرد ها و فنون طراحی آموزشی، نوشته سینتیا بی لشین و جولین پولاک و چارلز ام راگلوث، ترجمه دکتر هاشم فر دانش، انتشارات سمت.
14) میدیرت یادگیری (بحثی در مفاهیم تکنولوژی آموزشی)، نوشته آر کی دیویس، ترجمه دکتر داریوش نوروزی، انتشارات شادان. (این کتاب در حال حاضر در بازار موجود نمی باشد.)

و سایر کتاب ها در این زمینه.


تولید برنامه های کامپیوتری برای آموزش

یادگیری الکترونیکی در قرن بیست و یکم (مبانی نظری و عملی)، نوشته دی آر گریسون و تری اندرسون، ترجمه دکتر اسماعیل زارعی زوارکی و سعید صفایی موحد، انتشارات علوم و فنون.

و سایر کتاب ها در این زمینه.

روانشناسی تربیتی

1) روانشناسی پرورشی نوین، روانشناسی یادگیری و آموزش (ویرایش ششم)، دکتر علی اکبر سیف، انتشارات دوران.
2) روانشناسی تربیتی (روانشناسی آموزش و یادگیری)، نوشته دکتر اسماعیل بیابانگرد، انتشارات ویرایش.
3) روانشناسی تربیتی (تحقیق، تدریس و یادگیری)، نوشته دکتر ریچارد پارسونز، ترجمه دکتر محمد اسد زاده، انتشارات عابد.

و سایر کتاب ها در این زمینه.

آمار و روشهای تحقیق در علوم تربیتی

1) روش های آماری در روانشناسی و علوم تربیتی، نوشته دکتر علی دلاور، انتشارات دانشگاه پیام نور.
2) روش تحقیق در روانشناسی و علوم تربیتی (جلد اول و جلد دوم)، نوشته دکتر اسماعیل بیابانگرد، انتشارات دوران.
3) روش های تحقیق در روانشناسی و علوم تربیتی، نوشته دکتر علی دلاور، انتشارات دانشگاه پیام نور.
4) استنباط آماری در پژوهش های علوم رفتاری، نوشته دکتر حیدر علی هومن، انتشارات پارسا.
5) آمار توصیفی در علوم رفتاری، نوشته دکتر حیدر علی هومن، انتشارات پارسا.
6) احتمالات و آمار کاربردی در روانشناسی و علوم تربیتی، نوشته دکتر علی دلاور، انتشارات رشد.
و سایر کتاب ها در این زمینه.

مرحله دوم آزمون دکتری امتحان کتبی از دروس تخصصی را شامل می شود این امتحان تا آنجا که بنده اطلاع دارم همیشه تشریحی بوده است کما اینکه امسال آزمون مرحله دوم تکنولوژی آموزشی کلاً تشریحی بود ولی در برخی رشته ها تستی و تشریحی بصورت توأمان اجرا می شود.
به طور کلی کسی که برای آزمون دکتری برنامه ریزی کرده باید با یک دید وسیع و همه جانبه به این آزمون و دوره دکتری داشته باشد. با این وصف که نباید صرفاً به یک سری منابع اکتفا نماید بلکه داوطلب آزمون دکتری باید کسی باشد که مطالعات مستمر و گسترده ای از قبل داشته باشد. دو ماه، سه ماه قبل از امتحان اگر کسی بخواهد فشرده مطالعه کند اصلاً کارساز نیست علت اصلی این امر به تحلیلی بودن سوالها بر می گردد. در مرحله دوم آزمون دکتری عموماً سوالهایی مطرح می شوند که تحلیل و درک بالای دانشجو را می طلبد فقط کسی می تواند به این سوالها در حد مطلوب پاسخ دهد که از مدتها قبل مطالعات مستمر و تحلیلی انجام داده باشد.
نکته دیگر اینکه در جهت مطالعه منابع باید همه نوع منابع را مد نظر قرار دهید که می تواند شامل کتابها، مقالات(مخصوصاً مقالات اساتید)، جزوات اساتید و پایان نامه ها را در بر گیرد و البته تاکید می کنم نباید منابع صرفا حفظ شوند بلکه باید درک، جذب و فهمیده شوند.
یکی از بهترین راهبردها که خود بنده جهت مطالعه استفاده نمودم این است که در هریک از مواد درسی تخصصی که برای دکتری اعلام شده موضوعات اصلی استخراج نموده و سعی نمایید همان موضوع را در کتابها، مقالات و سایر منابع مورد مطالعه قرار دهید این طوری شما می توانید در ارتباط با یک موضوع خاص نظر نویسندگان متعدد را مورد مطالعه قرار دهید.
نکته آخر اینکه چون قرار است که شما در این مرحله از آزمون، جواب سوالها را بنویسید آن هم به صورت تشریحی، موکداً پیشنهاد می نمایم از چند ماه قبل در حین مطالعه سعی کنید از روش نوشتن استفاده کنید درک خود را از مطالب بازنویسی کنید.

کتاب طراحی آموزش اثر بخش (ویرایش چهارم) یکی از بهترین کتابهایی است که درزمینه طراحی آموزشی به فارسی ترجمه شده است این کتاب نوشته جرالد ای।کمپ، موریسون و روس و ترجمه دوست عزیزم غلامحسین رحیمی دوست(1387) و از انتشارات دانشگاه شهید چمران اهواز می باشد مطالعه این کتاب را به تمامی علاقه مندان به آموزش و طراحی آموزشی توصیه می نمایم

فهرست مطالب کتاب
فصل1............مقدمه ای بر فرایند طراحی آموزشی
فصل2............تشخیص نیاز آموزشی
فصل3............تحلیل یادگیرنده و زمینه
فصل4............تحلیل کار
فصل5............هدفهای آموزشی
فصل6............طراحی آموزش: سازماندهی محتوا
فصل7............طراحی آموزش: راهبردها
فصل8............طراحی پیام آموزشی
فصل9............ تهیه مواد آموزشی
فصل10............ ابعاد مختلف ارزشیابی
فصل11............تهیه ابزارهای ارزشیابی
فصل12...........کاربرد ارزشیابی جهت بهبود یادگیری: اجرای ارزشیابی تکوینی و تراکمی
فصل13..........نقش طراح آموزشی
فصل14..........برنامه ریزی و مدیریت پروژه
فصل15.......... برنامه ریزی جهت اجرای آموزش

(عوض زاده)

0

منظور از آموزش ریاضی در پیش دبستانی،زمینه سازی تشکیل مفهوم عدد ومقدار،برای مراحل بعدی تعلیم وتربیت یعنی دبستان می باشد.

ریاضی فکر کردن است،ریاضی بعنوان ابزاری که انسان در زندگی روزمره از آن استفاده می کند.ریاضی بیان روابط است وهمچنین ریاضی بعنوان دانش ناب بشری است.

ضرورت و اهمیت آموزشی مفاهیم ریاضی درپیش از دبستان:

دوران پیش از دبستان دارای حساسیت زیادی می باشد زیرا یادگیری سریع تر وآسان تر انجام می گیرد بطور کلی آموزش ریاضی دارای دو اثر شامل است: 1- فردی (که باعث رشد ذهنی – نظم فکری – دقت وتمرکز – تجزیه وتحلیل واستدلال می شود) 2- اجتماعی(که باعث رشد علمی و اجتماعی و صنعتی می شود.)

نظر یه ادوارد دبونو: تفکر خلاق نوعی مبادله ی اطلاعات است که بااستفاده از روش های مختلف این مبادله اطلاعات صورت می گیرد. ریاضی نیز دراین مبادله اطلاعات نقش دارد.

انواع دانش وجایگاه ریاضی در آن:

از نظر پیاژ ه انواع دانش شامل 1- دانش حسی – حرکتی است که آموزش درآن صورت نمی گیرد واز ابتدای تولد باکودک همراه است 2- دانش فیزیکی که مستقیم از راه حواس کسب می شود وبنابراین بایستی محیط کاملاً غنی باشد.دانش فیزیکی شامل خصوصیات اشیاء مانند رنگ، شکل اندازه و.... دانش فیزیکی پیش نیاز آموزش ریاضی است.

3- دانش اجتماعی شامل آداب ورسوم آشنایی با محیط اجتماعی مناسبات وسنت های اجتماعی آشنایی با جنبه های رشد اجتماعی کودکان می باشد 4- دانش منطقی – ریاضی آموزش مفاهیم ریاضی در حیطه این دانش صورت می گیرد.

آموزش مفاهیم ریاضی از راه شفاهی حاصل نمی شود بنابراین بایستی محیط وفضای مناسب را با استفاده از حواس - وسایل و......... برای کودکان فراهم نمود و اورا تشویق به کشف وتجربه کرد باتوجه به انواع دانش ریاضی شامل دانش فیزیکی ودانش منطقی – ریاضی می باشد. چگونگی شکل گیری مفاهیم ریاضی در کودکان براساس نظریات پیاژه:

شکل گیری مفاهیم ریاضی در کودکان (پیش از دبستان) در دو دوره زیر انجام می شود.:

1- دوره حسی – حرکتی (از تولد تا دوسالگی)، شناخت دراین دوره از طریق بازتابها وحواس صورت می گیرد تفکر درسال اول زندگی حسی - حرکتی است وپیش عملیاتی می باشد.

2- دوره پیش عملیاتی (دوتا هفت سالگی) که خود شامل دو دوره الف): دوره تفکر پیش مفهومی از دوتا چهارسالگی ب) تفکر شهودی ((مکاشفه ای)از 4 تا هفت سالگی

آموزش ریاضی در دوره پیش مفهومی به صورت بازی و....... است ودرپایان این مرحله آموزش ریاضی به صورت هدف مند آغاز می شود.

مجمو عه کتا ب های پیش از دبستان با ویژگی های زیر تدوین می شوند

اهداف:

- شناخت پیرامون کودک

- شناخت خود وخانواده

- آمادگی برای دوران دبستان

- کسب مهارت در هم خوانی دست،زبان واندیشه

- ایجاد ارتباط کودک با جامعه

- تقویت حس های پنج گانه

- تقویت سرعت عمل وسرعت در فراگیری مفاهیم

- یافتن نقایص گفتاری،دیداری وشنیداری در کودکان وتلاش در رفع آنها

- تقویت درک مفا هیم آموزشی در کودکان از راه بکار گیری خلا قیت های فردی و گروهی

روش کار هدف های بالا به شیوه آموزش غیر مستقیم دنبال می شود،استفاده از زمینه های نقاشی،شعر،داستان،نمایش،کاردستی،بازی وسرگرمی در راستای آموزش مفاهیم ریاضی،علوم وفارسی ویژگی هدفمند این مجموعه است.

روش آموزش مفاهیم ریاضی:

1- مکاشفه ای (یعنی شناخت یک پدیده از طریق حواس بدون نیاز به استدلال)

2- روش فعال کودک به دست ورزی وتجربه می پردازد (درکودک بدون فعالیت وعمل تفکر ی صورت نمی گیرد) عمل ابزار تفکر است

3- بازی: آموزشهای پیش دبستانی، بازی محورند. به عبارت دیگر، روش آموزشی، مبتنی بر انجام بازیهای مختلف و فعالیتهای آزاد است. تمایل ذاتی کودکان برای به نمایش گذاشتن جنبه های درونی خود و شناخت دنیای اطراف، بازی نام دارد. بازی، وسیله ای برای درک درون کودک است. تئوریهای مختلفی از سوی روانشناسان، در مورد اهمیت بازی کودک ارائه شده است. یکی از این نظریات، متعلق به روانکاوی به نام فروید است. روانکاوان معتقدند که بازی، وسیله ای برای کاهش اضطراب کودکان، حل تعارضات آنها و کاهش آسیبهای عاطفی آنها می باشد. روانشناسان شناختی معتقدند که کودک از طریق بازی، به خلق دنیای خود می پردازد، گاهی نقش بزرگترها را ایفا می کند و از این طریق، رشد شناختی وی تقویت می گردد. روانشناسان رشدی، بازی را با جنبه های مختلف رشد، از قبیل تقویت عضلات بدن ارتباط می دهند. از نظر روانشناسان اجتماعی، بازی موجب هماهنگی رفتار کودک با دیگران می شود و کودک از طریق بازیهای گروهی، سازگاری با دیگران را می آموزد.

در دوره پیش دبستانی، از طریق بازی، می توان شیوه زندگی و همزیستی با دیگران را به کودک آموزش داد بازی روش جذاب برای آموزش ریاضی است. درآموزش مفاهیم ریاضی ابتدا از فعالیتهایی که به صورت ملموس – عینی وبااستفاده از اشیاء وانجام تجربه مفاهیم مورد نظر را درک کند سپس از شکل – نقاشی – کاردستی برای تثبیت مفاهیم استفاده شود.

در پیش دبستان کودکان را با مفاهیم ریا ضی زیر آشنا می کنند که به قرار زیر است

1.آموزش مفاهیم قیاسی (کوچک-بزرگ،دور –نزدیک،زیر-رو،بالا –پایین و...)

2.شناخت رابطه ها (شباهت یابی،تفاوت یابی،دسته بندی،ارتباط یابی نظم وترتیب، و...)

3.آشنایی با کمیت های عددی (1 تا 10)، کمتر وبیشتر،تقارن و...)

4.آشنایی با شکل های هندسی (نقطه،خط،سه گوش،چهار گوش و...)

5.عدد نویسی (1 تا 10)

مفهوم: دور و نزدیک ویا کوچک یا بزرگ وامثال این مفاهیم ها را مربی با استفاده از تصاویر همراه با شعر وقصه های کودکانه آموزش می دهد. مثال (با هم بخوانیم) ماهی من کوچک است تن اش پر از پولک است، بزبزکم بزرگ است،دشمن هر چه گرگ است،یا مثال دیگر که مربی وکودک با هم می خوانند:بره کوچک من،مع و مع ومع می خونه،روزها به صحرا می ره،شب تو آغل می مونه

روش کارمربی:برای رنگ آمیزی بخش های تصویری کتاب،مداد رنگی را در اختیار کودکان قرار می دهد واز آنها می خواهد موقع رنگ زدن: 1 –رنگ آمیزی پر رنگ باشد 2 –رنگ از خط بیرون نزند 3 –قسمت رنگ شده لکه سفید بی مورد نداشته باشد.

مفهوم: رابطه ها،مثال،بچه ها دو به دو روبروی هم می ایستند،یکی آینه می شود یکی بچه،بچه روبه آینه می ایستد.هر کاری که بچه می کند،آینه هم باید سریع همان کار را بکند،مثلاً بچه موهایش را شانه می کند،می خندد،گوش خود را می کشد وشکلک در می آورد وآینه همان کار را انجام می دهد،اگر آینه بخندد یا حرکت اضافی انجام دهد،بازی را باخته وباید جایش را با دیگری عوض کند.باهم بخوانیم (مربی وکودک) وقتی روبروی یه آینه می شینم،گربه کوچولویی در آینه می بینم،من که میو می کنم،میو میو می خونه،گربه توی آینه،خیلی به من می مونه. روش کارمربی 1 –وسایل مختلفی مثل سکه،دکمه،مداد،خودکار وغیره را روی میز می گذارد واز بچه ها میخواهد وسایلی را که از نظر شکل بیشتر به یکدیگر شبیه هستند،کنار هم قرار دهند 2 –یک میوه یا حیوان رانام می برد واز بچه ها می خواهد میوه یا حیوان دیگری را که شبیه آن است،نام ببرند 3 واژه هایی مانند «باغ»«انار» و«خیابان» برای کودکان بکار می برد واز آنها می خواهد کلمات شبیه آن را بسازند،مثل:«زاغ»،«چنار»،«بیابان».

مفهوم:تناظریک به یک، به منظور ایجاد توانایی مقایسه و اندازه گیری، روشی بنام " تناظر یک به یک " وجود دارد. در این روش، مربی اشکال مختلف را با یکدیگر مطابقت می دهد ایجاد قوه تناظر، به پرورش مفهوم عدد و آموزش ریاضی در کودکان پیش دبستانی کمک می کند

مفهوم: ایجاد توانایی نظم و ترتیب در کودکان: به بچه ها یاد می دهیم که اشیاء دارای ابعاد مختلفی هستند. برای مثال، بچه ها باید آنها را از بزرگ به کوچک یا بالعکس دسته بندی نماید. نظم و ترتیب دادن به اشیاء، زمینه ساز تشکیل مفهوم عدد و آموزش ریاضی در دوره دبستان به شمار می رود. پازل ها به توانایی ساختاری کودک کمک می کنند. هر چیزی که در ذهن کودک با مسائل ارتباط برقرار کند و توانایی ساختاری و ساختمانی کودک را افزایش دهد، به نحوی با منطبق و ریاضی او مرتبط است مثال: اولین و آخرین تصویر را به دلخواه رنگ کنید

مفهوم:طبقه بندی که در هر قسمت از شکل هایی که به هم مربوط هستند را رنگ آمیزی کنید ایجاد توانایی طبقه بندی در کودکان پیش دبستانی: یکسری از اشیاء در اختیار کودک قرار داده می شود و کودک باید بر اساس یک یا چند بُعد، آنها را دسته بندی و ردیف کند شناخت گرایان معتقدند: کودکان دوره پیش دبستانی، می توانند بدون هیچ قاعده ای طبقه بندی کنند. برای مثال، کودک اسباب بازی خود را در یک گوشه قرار می دهد.
در دوره پیش دبستانی، مربیان و والدین باید توانایی ایجاد طبقه بندی قاعده دار را در کودک به وجود آورند.

دانش منطق ریاضی (ایجاد توانایی شمردن و انجام عملیات). یکی از زمینه های تشکیل مفهوم عدد در دوره پیش دبستانی، شمردن است. منظور از دانش منطق ریاضی، ترکیب منطق با ریاضیات است تا کودک بتواند از خود خلاقیت هنری نشان دهد. در آموزشهای پیش دبستانی و مقاطع بالاتر، ابعاد آموزش و رشد از هم جدا نیستند و می توان چند هدف را در یک فعالیت گنجاند. برای مثال، در بازیهای کودکان که با یکدیگر توپ را دست به دست می کنند، می توان چند هدف را در یک فعالیت گنجاند و مفهوم عدد و شمردن را به آنها یاد داد.
منظور از انجام عملیات، کارهایی است که روی مفهوم عدد انجام می دهد. برای مثال، با نشان دادن یک یا چند سیب، می توان توانایی شمردن، قدرت تمیز مفهوم و تشخیص واحد از کثیر را در کودک ایجاد کرد. این امر، زمینه ساز تشکیل مفهوم عدد در مرحله بعد است مثال: به تعداد تصاویر در هر قسمت نقطه گذاری کنید

منابع :

- سیف،علی اکبر 1387 روان شناسی یاد گیری و آموزش،تهران،دوران

- پا به پای هم:آموزش مفاهیم ریاضی / کاری از گروه آموزشی انتشارات خانه ادبیات:طراحی علی ذوالفقاری تهران.خانه ادبیات،1378

- کیهانی،فریبا،کتاب کار کودک:آموزش مقدمات ریاضی،تهیه شده در موسسه پژوهشی کودکان دنیا،کارگاه کودک 1378

0

معلمان، روشنفکران منتخب مردم هستند که نقش اجتماعی آنها تربیت شهروندان انتقادی و سازمان‌دهی حوزه‌های دموکراتیک مردمی است. در آموزش و پرورش انتقادی، نقش معلم از توزیع‌کننده دانش و اطلاعات فاصله گرفته و به‌ آفرینندگی دانش و تسهیل‌کننده جریان یادگیری کلاس یا گروه‌ها نزدیک می‌شود. معلم فراهم‌‌آورنده شرایطی است که خود و دانش‌آموزان، تجربیاتشان را بازاندیشی کنند، روابط ظالمانه را بشناسند، بیان کنند و راههایی برای رفع آنها ارائه دهند.

معلمان باید به‌نحوی برنامه‌ها را طراحی و اجرا کنند که دانش‌آموزان بتوانند نحوه یادگیری را بیاموزند و دلایل و چرایی محتوا و چیزها را درک کنند. امور و مسائلی را که یادگیرندگان مسلم و بدیهی فرض می‌کنند به چالش بکشند تا آنها به دنبال یافتن دلایل و چرایی آنها و دفاع از عقاید خود باشند. معلمان به‌مثابه هماهنگ‌کنندگان تجارب یادگیری و راهبر فعالیت‌های آموزشی هستند.

آموزش و پرورش انتقادی بر ساخت دانش توسط شاگردان تأکید دارد، بدین معنا که آنها از طریق آموزش صحیح قادر خواهند شد تا دانشی را که به آن نیاز دارند خود به ساخت آن بپردازند. علایق و نیازهای دانش‌آموزان برای داشتن زندگی مطلوب مدنظر قرار گرفته و برنامه‌درسی منطبق بر این نیازها و علایق طراحی و تدوین می‌شود و خود شاگردان نقش اصلی را در این طراحی ایفا می‌کنند.